Hyldebær skal koges, altid!

hyldebær

Hyldebærrene begynder at blive modne – sorte, blanke og lokkende. Men pas på, for klaserne med de sorte skønheder er giftige for mennesker hvis man spiser dem rå. De giftige stoffer, lechtiner, virker irriterende på mave og tarm og fremkalder opkastninger og diarre i op til 2 døgn. Heldigvis ødelægges giften ved kogning og det er også derfor at alle gamle opskrifter med hyldebær inbefatter kogning elleranden form for opvarmning. Det er blevet moderne at lave smoothies og is med friske danske bær,- med god grund for det er både sundt og smager fantastisk. MEN bruger man hyldebær skal de altid koges først, giften ødelægges IKKE ved frysning.

Opskrift på hyldebær sorbet fra familie journalen:
Sorbeten her er både dekorativ med sin intense, lilla farve, og så har den en helt enkel og klassisk smag af hyldebær .
1 dl vand
80 g sukker
200 g hyldebær
½ usprøjtet lime
3 æggehvider
2 spsk. flormelis

Kog vandet op med sukkeret og skyl og rib bærrene. Kom bærrene i sukkerlagen sammen med saft og skal fra limen. Giv blandingen et opkog, blend den og lad den afkøle. Pisk æggehviderne stive, tilsæt flormelis og pisk dem seje. Vend bærblandingen i æggehviderne og frys sorbeten i to timer. Rør sorbeten igennem og frys i yderligere tre timer.

Madopskrift: Kristina Marckmann

Opskrift på klassisk hyldebærsaft fra familie journalen:
Kanel og citron giver denne hyldesaft ekstra varme og fylde. Den kan nydes både kold og varm.
500 g hyldebær
2½ dl vand
1 stang kanel
½ usprøjtet citron
150 g rørsukker

Skyl og rib bærrene og kom dem i en gryde med vand, kanel og revet citronskal. Kog blandingen op og lad det koge i 5 min. Si saften gennem et klæde og kog den op med sukker og citronsaft. Hæld saften på skoldede flasker eller frys den i egnede beholdere.

Madopskrift: Kristina Marckmann

Advertisements

Om Naturcenter Kildegården

Naturcenter Kildegården er Herlev Kommunes naturskole. Kommunens børneinstitutioner og skoler kan frit benytte faciliteterne og naturvejledningen på Kildegården. På Kildegården er der køer, får, geder, høns, en slange, ferskvandsfisk og 2 skildpadder.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s