Se på Snefnug

snehund

Endelig kom sneen og så er det sjovt at kigge på de fine snefnug. De ses tydeligt på en mørk baggrund. Kan du se det fine snefnug på Børstes hoved? ellers klik på billedet. Snefnug er totter af sammenklistrede iskrystaller. Men hvorfor er de stjerneformede med 6 ”arme”?

Vandmolekylerne i iskrystaller placerer sig i sekskantede prismer. Stjerneformen opstår ved at en krystal som vokser, opbruger vandmolekylerne lige omkring sig. Hjørnerne på krystallen stikker altid længst ud og får dermed større tilgang af nye vandmolekyler end resten af krystallen. Hjørnerne vokser derfor hurtigere, og danner efterhånden krystallens arme – og derved dannes stjernen. Selvom det klassiske snefnug er fladt og stjerneformet, findes der dog også mange iskrystaller, som er formet som lange, sekskantede isnåle. Eksempelvis bliver isnåle dannet ved -5 grader C i skyen og snestjerner dannes ved -15 grader C.

Hvert år dannes mere end 10^24 snekrystaller i Jordens atmosfære, de indeholder typisk 10^18 vandmolekyler.

Nu er det jo ikke sådan, at alle vandmolekyler er ens. Et ud af 5.000 brintatomer er deuterium med en ekstra neutron i kernen, og cirka et ud af 500 iltatomer er O-18 i stedet for det almindelige O-16.

Derfor er der omkring 10^15 molekyler i en typisk snekrystal, der er forskellige fra resten. Den tilfældige fordeling af disse vil give hver snekrystal en helt unik opbygning.

Advertisements

Om Naturcenter Kildegården

Naturcenter Kildegården er Herlev Kommunes naturskole. Kommunens børneinstitutioner og skoler kan frit benytte faciliteterne og naturvejledningen på Kildegården. På Kildegården er der køer, får, geder, høns, en slange, ferskvandsfisk og 2 skildpadder.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s